Druk om BNP Paribas-aandelen te verkopen stijgt
De Belgische staat zou zijn aandelen in BNP Paribas het best verkopen. Daarover komt meer en meer politieke eensgezindheid. “Als we niet weten wat ze met onze aandelen doen, waarom zitten we daar dan?”
De recente onthullingen over de banden van de holding BNP Paribas met een aantal ‘schurkenstaten’ – de bank steunde onder meer Soedan tijdens de genocide in Darfur – is voor verschillende politieke partijen de druppel.
Bron: De Morgen online
De meeste Vlaamse fracties in de Kamer steunen de oproep van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) in onze weekendkrant. “Ofwel eisen we meer inspraak, ofwel verkopen we onze aandelen”, stelde hij de zaken op scherp.
In de eerste plaats moeten de twee vertegenwoordigers van de Belgische staat in de raad van bestuur van de holding BNP Paribas uitleggen wat ze wisten en waarom ze niks gedaan hebben, vinden Groen en N-VA.
“Maar als blijkt dat wij als grootste aandeelhouder zelfs niet weten wat er allemaal gebeurt? Dan moeten we verkopen”, zegt Meyrem Almaci van Groen. “We kunnen het ons echt niet permitteren om in een holding te participeren waarop we geen invloed hebben. Als we niet weten wat ze met onze aandelen doen, waarom zitten we daar dan?”
N-VA en Open Vld zijn het er roerend over eens dat de staat de aandelen het best van de hand doet. Maar niet halsoverkop. “Het belangrijkste is dat we een uitstekende prijs krijgen voor onze aandelen”, stipt Peter Dedecker (N-VA) aan. De staat heeft immers ook zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van de belastingbetaler, sinds de regering Fortis in 2008 moest redden met overheidsmiddelen.
Open Vld vindt wel dat de participatie van 10,28 procent in de volgende legislatuur absoluut van de hand moet. “Dat moet in het regeerakkoord komen te staan”, meent Kamerlid Luk Van Biesen.
Enkel bij CD&V blijft het erg stil. Minister van Financiën Koen Geens houdt het erbij dat hij de situatie van nabij opvolgt.