Beke kapittelt Van Overtveldt: “Ongepaste uitspraken”
Wouter Beke spaart de roede niet voor Johan Van Overtveldt. “Ik vind het ongepast dat de minister van Financiën dit soort uitspraken doet.” Volgens Beke – en ook Open VLD – schaadt Van Overtveldt daarmee het vertrouwen in de economische heropleving.
Bron: Belga
Japanse toestanden”
Pas vandaag besliste de Europese Centrale Bank om elke maand zestig miljard in de Europese Economie te pompen. Van Overtveldt wachtte daar niet op om kritiek te spuien. Volgens hem, zo zei hij in De Standaard, riskeert de ECB met die financiële injectie het spaargeld van de gewone burger te ontwaarden.
CD&V-voorzitter Wouter Beke was niet mals voor die uitspraken, die volgens hem het vertrouwen van de burger in de economische heropleving ondergraven. “De Europese Centrale Bank is onafhankelijk, iedereen is er bij gebaat als die onafhankelijkheid gerespecteerd wordt.”
Volgens Beke zijn er redenen waarom de ECB haar beslissing genomen heeft. “Het is de bedoeling om Japanse toestanden te vermijden. Zodat we niet langdurig in een periode van deflatie belanden, waarin de ontwaarding van het spaargeld manifest zou zijn. Het is niet verstandig dat een minister van Financiën daar uitspraken over doet.”
Ook open VLD is kritisch
Dat sloot perfect aan bij wat Bekes partijgenoot Eric Van Rompuy eerder vandaag in de Kamer zei. “In een vorig leven was u journalist”, zo beet hij Van Overtveldt toe, “maar nu minister van Financiën. U heeft niet het recht dit te zeggen, dit is volstrekt onaanvaardbaar.”
Aan Vlaamse zijde van de rechtse federale coalitie staat Van Overtveldt helemaal alleen. Ook Open VLD was niet mals. Volgens Kamerlid Luc Van Biesen moet een minister van Financiën zijn woorden goed afwegen. “Want dit is niet van dien aard om het vertrouwen in de EU aan te wakkeren.”
Van Overtveldt: “Misverstand”
Johan Van Overtveldt verdedigde zich met de stelling dat er sprake is van een misverstand. Hij zegt de beslissing van de ECB wel degelijk te respecteren. “Maar zoals sommige centrale banken wel eens commentaar op de politiek hebben, zo mogen de politieke verantwoordelijken ook nadenken over het monetaire beleid.”