Luk Van Biesen: ‘We willen de vleugels van de aasgierfondsen afknippen’
Leden van meerderheid en oppositie hebben in de Kamer een wetsvoorstel ingediend dat de strijd aanbindt tegen de aasgierfondsen, die kwetsbare landen verder in de problemen brengen zonder enige economische meerwaarde te creëren.
“We willen de vleugels van de aasgierfondsen afknippen”, stelde Luk Van Biesen (Open Vld) die samen met Ahmed Laaouej (PS) initiatiefnemer van het voorstel is. Hij benadrukte dat België zich hiermee een pionier toont in de strijd tegen de aasgierfondsen.
De tekst werd ondertekend door liberalen, socialisten, christendemocraten, groenen en N-VA, en geniet de steun vanuit de academische wereld en de ngo’s. Op de voorstelling van het wetsvoorstel toonde ook de ambassadeur van Argentinië, een land dat zwaar te lijden kreeg onder de praktijken van de aasgierfondsen, zich verheugd over het voorstel.
Bron: Knack Money Talk
Ontwikkelingslanden het slachtoffer
Aasgierfondsen zijn investeringsfondsen die op de financiële markten schuldpapier van kwetsbare landen voor een prikje opkopen en via juridische weg trachten die landen tot volledige afbetaling te dwingen. Die afbetaling blijft overigens niet beperkt tot de nominale waarde van de obligaties.
De fondsen trachten ook achterstallige rentes en eventuele boetes te claimen die het bedrag enorm kunnen doen oplopen. Vooral ontwikkelingslanden zijn het slachtoffer van deze praktijken. In 2009 vonden 49 aanvallen van aasgierfondsen plaats op Afrikaanse landen.
Het wetsvoorstel geeft de Belgische rechters instrumenten in de hand om te kunnen beslissen of ze al dan niet met een aasgierfonds te maken hebben.
“Aan het volgend criterium moet sowieso voldaan zijn: er moet een duidelijke wanverhouding tussen het bedrag van aankoop en de wederverkoop van de schuld zijn. Als dat het geval is, moet er nog voldaan worden aan minstens één van zes andere criteria, zoals: balanceert de staat in kwestie al op rand van de afgrond, brengt het afbetalen van de schulden de ontwikkeling van de bevolking in gevaar, is het fonds in een belastingparadijs gevestigd?”, lichtte Laaouej toe.
Onder meer Roel Deseyn, volksvertegenwoordiger voor CD&V heeft het voorstel ondertekend. “Met 8 partijen hebben we mooi voorbeeld gesteld om de aasgieren die boven ontwikkelingslanden vliegen uit de lucht te schieten. Zelfs Belgisch ontwikkelingsgeld is door die fondsen verorberd”, postte hij op Facebook. (Belga/NS)