Het is de Vlaamse partij Open Vld in Kraainem en Wezembeek-Oppem menens om faciliteitengemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem te laten fusioneren. Luk Van Biesen werkte een wetsvoorstel uit en streeft naar een volksraadpleging.
De geruchten over een fusie van Wezembeek-Oppem en Kraainem zijn al zo oud als de straat. Beide gemeenten bevinden zich in dezelfde grootteorde, met een gelijklopende mix aan Nederlandstalige, Franstalige en Europese inwoners. Zowel Kraainem als Wezembeek-Oppem behoort definitief tot het Vlaams gewest met vereeuwigde faciliteiten voor de Franstaligen. De Vlaamse partij Open Vld, actief in beide gemeenten, staat achter die fusie.
Bron: Het Nieuwsblad
Deze avond komt Maurits Vande Reyde langs in Zemst om zich voor te stellen als kandidaat voorzitter Jong Vld nationaal. Kom luisteren naar zijn visie over Jong Vld en hoe hij meer kan halen uit Jong Vld! Na afloop is er ook een moment voorzien waarbij u Maurits vragen kan stellen.
Iedereen van harte welkom in zaal Amadeus (Spiltstraat 61 1980 Zemst) vanaf 20h00.
Check ook even de website van Maurits en zijn promofilmpje klik hier
De Open VLD heeft 2 voorstellen klaar om de fusie van gemeenten te kunnen realiseren. Het voorstel werd uitgewerkt door kamerlid Luk Van Biesen. Hij wil in de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem en Kraainem, waar Van Biesen zijn thuisbasis heeft, over de kwestie een referendum organiseren.
Zoals voorzien in het regeerakkoord zet Vlaanderen in op de vrijwillige fusies van gemeenten. Die fusies zijn geen doel op zich maar een middel om te komen tot meer bestuurskrachtige lokale besturen. Gemeenten die zich voor eind 2016 opgeven voor een vrijwillig fusie, krijgen een schuldovername van 500 euro per inwoner. Bevoegd minister Homans wil op die manier gemeenten motiveren snel werk te maken van een fusie.
Bron: Ring tv. Bekijk het interview hier
Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) heeft twee wetsvoorstellen klaar om de samenvoeging van (faciliteiten)gemeenten te kunnen realiseren. Volgende maand gaat zijn partij in Wezembeek-Oppem en Kraainem alvast voorstellen om een referendum te houden over een eventuele fusie.
In de nasleep van het gekissebis tussen de N-VA en CD&V over vrijwillige fusies tussen gemeenten, die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hoopt te stimuleren met een financiële incentive maar waar weinig animo voor is(DS 19 en 20 augustus), komen de liberalen met een aanvullend voorstel.
Bron: De Standaard
Taxfree shoppen behoort binnen de Europese Unie al sinds 1999 tot de verleden tijd. Toch belooft International Duty Free (IDF), het bedrijf dat een dertigtal winkels uitbaat op de luchthaven van Zaventem, grote kortingen. Op parfum en cosmetica betaal je 20 procent minder, op kledij, horloges en handtassen tot 17 procent, adverteren ze op hun website. Zo wordt de indruk gewekt dat de vroegere korting – de btw van 21 procent die je niet moest betalen – voor een groot stuk wordt goedgemaakt.
Bron: De Morgen
Met een opmerkelijk idee en het cijfer 679 (her)lanceert SP.A-voorzitter John Crombez een offensief tegen de Vlaamse en federale regering. Het beeld dat moet blijven hangen? Dat de ‘rechtse regeringen’ rijden voor de rijken.
‘Waarom richt de fiscus geen speciale cel op die de inkomsten controleert van de superrijken en van de grote bedrijven?’ Met het voorstel voor zo’n ’taskforce’ bij de fiscus zette John Crombez zichzelf en zijn partij – voor het eerst sinds de voorzittersverkiezingen in juni – inHet Nieuws op VTM weer in de kijker. Opmerkelijk? Dat vindt de SP.A-voorzitter zelf alvast niet. ‘Ook de Oeso(Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, red.) is voorstander. Ik pleit voor een betere controle en rapportering van de inkomsten van de allerrijksten. Dan gaat het over nog minder dan één procent van de bevolking.’
Bron: De Standaard
Elk ongeval, al dan niet met slachtoffers, is er één te veel. Er is de voorbije jaren terecht zwaar ingezet op snelheids- en alcoholcontroles. Het is hoog tijd om de volgende stap te zetten. Verkeersveiligheid is immers niet alleen de taak van automobilisten maar van alle weggebruikers.
Zemst is een landelijke fietsgemeente. Fietsen langs openbare wegen is echter aan regels onderhevig die essentieel zijn voor ieders veiligheid. Zo bepaalt het verkeersreglement dat fietsers pas vanaf 15 personen worden beschouwd als groep. Kleinere groepen dienen dezelfde regels te volgen als individuele fietsers. Het incident aan de spooroverweg in Parijs-Roubaix heeft aangetoond hoe het negeren van regels kan leiden tot ronduit gevaarlijke situaties. We vragen de gemeente dan ook een preventiecampagne op te starten en vervolgens ook controle uit te voeren op de verkeersregels voor zwakke weggebruikers.
Zo zwak de Vlaams-Brabanders presteerden op het Belgisch kampioenschap, zo sterk presteerden ze gisteren op de interclub in Kraainem. Vier gouwgenoten nestelden zich in de top vijf. Ook voordien hadden de streekrenners zich op een uiterst positieve manier laten gelden. Keerbergenaar Michiel Bries mocht de zegebloemen mee naar huis nemen.
Bron: Het Laatste Nieuws