Van Overtveldt komt met nieuw voorstel

Financiënminister Johan Van Overtveldt houdt ondanks de striemende kritiek vast aan zijn hervorming van de vennootschapsbelasting. Hij werkt aan een ‘budgetneutraal’ voorstel. Open Vld zet de deur op een kier.

Van “onbetaalbaar” tot “ongefundeerd”. Van Overtveldt wil de vennootschapsbelasting hervormen, maar de manier waarop is niet naar de zin van coalitiepartners Open Vld en CD&V. De twee leurden nochtans eerder met een gelijkaardig voorstel.

Bron: De Morgen

De vennootschapsbelasting ligt met 33,99 procent in ons land bij een van de hoogste in Europa. Om dat te compenseren, zijn er in de loop der jaren talrijke aftrekposten gekomen, zoals bijvoorbeeld de notionele intrestaftrek. Het gevolg: een ondoorzichtig en oneerlijk systeem. Grote bedrijven profiteerden maximaal van uitzonderingsregimes, de kmo’s betaalden zowat de volle pot.

Prijskaartje: 3,5 miljard

Johan Van Overtveldt wil nu dat bedrijven kunnen kiezen: of het hoge tarief van 33,99 procent mét aftrekken, of een laag tarief van 20 of 22 procent, zonder de aftrekken. Duidelijk voor buitenlandse investeerders én voordelig voor kmo’s. Alleen, het stond niet in het regeerakkoord en was niet becijferd. Daarom schoten CD&V en Open Vld het plan af. “Dat hij eerst zijn huiswerk maakt.”

Het grote probleem is de kostprijs. Een rapport van de Hoge Raad van Financiën wijst erop dat de kosten voor zo’n plan oplopen tot 3,5 miljard euro. De N-VA-minister werkt aan een nieuw voorstel dat (zo goed als) budgetneutraal moet zijn. Bepaalde fiscale aftrekken kunnen anders ingevuld worden.

Het uitgangspunt is een herverdeling van de grote bedrijven naar de kmo’s, zonder de multinationals ook weer weg te jagen. “Het is zaak om daar een evenwicht te vinden, maar de focus ligt op de kmo’s”, klinkt het op het kabinet.

Stimulus

Terwijl CD&V helemaal geen zin heeft in een nieuwe fiscale hervorming, schiet Open Vld het voorstel niet helemaal af.

Kamerlid Luk Van Biesen oppert om de loonmassa in rekening te brengen bij de notionele intrestaftrek. Bedrijven die extra mensen in dienst nemen of hun personeel opslag geven, zouden een fiscale stimulus kunnen krijgen. “Op zich geen slecht idee”, klinkt het bij Van Overtveldt.