Bij de federale politie alleen al botsten vorig jaar liefst 808 combi’s, motors en anonieme wagens. Een stijging met 10 procent in tien jaar tijd – ondanks bijscholingen. Politievakbond VSOA eist dan ook dat er dringend een doorgedreven opleiding defensief rijden komt in de politiescholen.
Bron: Het Laatste Nieuws
Een botsing met een loslopend paard of geparkeerde wagen, overhaaste manoeuvres die in de gracht of tegen een boom eindigen, maar ook kleine ’tikjes’ tijdens een achtervolging. Elke dag raken zeker twee federale agenten betrokken bij een ongeval, zo blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen heeft opgevraagd bij bevoegd minister Jan Jambon (N-VA).Een voorzichtige steekproef bij verscheidene zones leert dat dagelijks ook een vijftal lokale collega’s crasht – een cijfer dat ook al opdook in een rapport van Comité P. Niet zelden loopt het mis bij het achteruitrijden. De overgrote meerderheid van de ongelukken gebeurt tijdens een interventie. Bij 3 à 4 procent van de botsingen vallen er gewonden. Ook de kostprijs van de stoffelijke schade is aanzienlijk. Alleen al de botsingen van de federale agenten leverden vorig jaar een rekening op van 1,1 miljoen euro.
Natuurlijk waren de agenten niet altijd zelf in fout. Maar voor minister van Binnenlandse Zaken Jambon is het toch noodzakelijk dat nog meer agenten bijscholing krijgen. Politiescholen organiseren daarom steeds meer rijvaardigheidscursussen voor agenten met jaren dienst op de teller. “Dat is prioritair voor ons”, luidt het.