“Iedereen moet bijdragen, ook Koning Voetbal”
Binnen CD&V en Open VLD gaan er stemmen op om het fiscaal gunstregime voor profvoetballers af te bouwen. Uit onderzoek van onze krant bleek zaterdag dat voetballers minder RSZ-bijdragen betalen dan vuilnismannen. Niet meer van deze tijd, vinden de coalitiepartners. “Deze voorkeursbehandeling is onverdedigbaar en wraakroepend.”
Bron: Het Nieuwsblad
“Wat die topvoetballers verdienen, dat krijgt de hardst werkende mens in 45 of 50 jaar niet bij elkaar. En zij moeten daar een pak minder voor afdragen aan de sociale zekerheid. Is dat fair?” In die duidelijke woorden spreekt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zich uit over de voorkeursbehandeling voor profvoetballers, die aan het licht kwam na onderzoek van onze krant. Daaruit bleek dat vuilnisophalers meer loon moeten afgeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zaken (de zogenoemde RSZ-bijdragen) dan voetballers. Dat cadeau kostte de staatskas vorig seizoen in totaal 70 miljoen euro.
Alles draait rond het basisbedrag waarop zowel de voetbalclub als de voetballer RSZ-bijdragen betaalt. Dat werd zo’n 40 jaar geleden, toen er amper grootverdieners rondliepen in het beroepsvoetbal, vastgesteld op 2.281,09 euro bruto. Sindsdien is dat bedrag niet meer aangepast, hoewel het gemiddelde brutoloon intussen is geklommen tot 28.092 euro per maand. “Iedereen moet een faire bijdrage leveren. Ook Koning Voetbal”, zegt Deseyn. “Al kan je intussen beter van Keizer Voetbal spreken. Hoe sneller dit wordt afgeschaft, hoe beter.”
Dubai B
Deseyn krijgt gehoor bij Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen: “Dat basisbedrag van 2.281 euro is vroeger in de wetgeving geslopen, en moet omhoog.” Met hoeveel euro, dat zal voorwerp van debat zijn.
Maar de liberaal hangt er wel een waarschuwing aan vast: “Als de verhoging de spelers onbetaalbaar maakt, dan komen de clubs in financiële problemen. Het kan ook dat de duurdere spelers sneller naar het buitenland gaan, en onze competitie minder aantrekkelijk wordt, onder andere voor sponsors. Dat zal de discussie over buitenlandse investeerders ongetwijfeld nieuw leven inblazen”, zegt hij. “Het kan niet de bedoeling zijn dat Anderlecht of Club Brugge opeens ‘Dubai B’ worden.” Binnen de grootste meerderheidspartij, N-VA, klinkt het voorlopig noch ja, noch nee: “We gaan alle voorstellen eerst grondig bestuderen.”
Tex Van berlaeren kristof simoens ■