“Laurent riskeert zijn dotatie helemaal kwijt te spelen”: specialisten na het zoveelste manoeuvre van de prins
Met zijn klacht tegen N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge begeeft prins Laurent zich op glad ijs, zo menen specialisten. “Hij riskeert zijn dotatie helemaal kwijt te spelen. Hij moet met zijn pollen de politiek blijven”, zegt monarchiekenner Herman Matthijs (UGent, VUB).
Bron: Het Belang van Limburg
Nog welgeteld één dag heeft Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) om zijn excuses aan te bieden aan prins Laurent. Doet hij dat niet, dan stapt de prins naar de rechtbank om Buysrogge aan te klagen voor “laster”.
Aanleiding hiervoor zijn de aantijgingen van de N-VA’er in Het Nieuwsblad van 17 mei, waarbij hij Laurent beschuldigde van een “vals activiteitenverslag” te hebben ingediend, omdat diens omstreden bezoek aan de Chinese ambassade er geen deel van uitmaakte. Dat activiteitenverslag is nochtans een voorwaarde voor de prins om zijn dotatie te ontvangen. Buysrogge denkt er daarom niet aan om zich te verontschuldigen.
Maar als Laurent effectief naar de rechtbank stapt, begeeft hij zich dan op glad ijs? En is er iemand van de koninklijke familie hem ooit al voor geweest? Vijf vragen, vijf antwoorden.
1. Wat bezielt Laurent om deze klacht in te dienen?
Kort nadat Buysrogge de prins beschuldigde van een “valse aangifte” te hebben ingediend, dreigde meester Arnauts, Laurents advocaat, al met gerechtelijke stappen. Nu voegt de prins dus de daad bij het woord. “Ik ben het kotsbeu dat men mij na vijftig jaar niet respecteert, en van alles over mij vertelt dat niet waar is”, zo verklaarde de prins aan VTM Nieuws.
In zijn brief aan Buysrogge toont de raadsman van Laurent zich ook bekommerd over het imago van de prins, “dat Buyrsrogge met zijn betichtingen dreigt te besmeuren”.
2. Is het ooit al gebeurd dat een lid van het koningshuis een klacht indient tegen een politicus?
“Niet bij mijn weten”, zegt monarchiekenner Herman Matthijs (VUB, UGent). “Leden van het koningshuis worden geacht zich weg te houden van de politieke wereld. Het lijkt me daarom niet slim van hem om een brief te sturen naar uitgerekend de grootste partij van het land.”
3. Maakt zijn klacht een kans?
Volgens Laurent Arnauts, de raadsman van de prins, “staat een volksvertegenwoordiger niet boven de wet, en mag hij zijn functie niet ongestraft misbruiken om de goede naam van medeburgers kwaadwillig te besmeuren”.
Maar Buysrogge zelf is ervan overtuigd dat zijn aantijgingen binnen het parlementaire handelen passen, en dat hij dus parlementaire onschendbaarheid geniet. “Ik heb die brief van zijn advocaat tweemaal moeten lezen, om na te gaan of het wel menens was. Maar ik blijf het straf vinden dat een lid van het koningshuis iemand van de politiek zo afdreigt”, zegt hij.
Ook Open VLD’er Luk Van Biesen denkt dat de klacht van de prins weinig kans maakt. “Ik betwijfel dat de uitoefening van een parlementaire controletaak onder laster valt”, zegt hij.
4. Riskeert hij dit niet als een boemerang in zijn gezicht te krijgen?
“Dit is echt niet slim”, zegt hoogleraar Herman Matthijs. “Mocht Laurent nu geen dotatie krijgen, tot daar aan toe. Maar dit opent de poort naar een nieuwe boete. De Kamerleden kunnen zelfs beslissen om alles af te nemen, in plaats van slechts vijftien procent, zoals de vorige keer. Als hij vindt dat hij recht heeft op zijn dotatie, dan moet hij met zijn pollen van de politiek blijven.”
Normaliter heeft Laurent jaarlijks recht op 308.000 euro, al kwam de eenmalige boete van dit jaar neer op een vermindering van zo’n 46.000 euro.
5. Hoe reageert de politiek?
Over het algemeen wordt er lauw gereageerd op deze nieuwe episode in de saga rond Laurent. “De prins moet zich houden aan een aantal spelregels om zijn dotatie te ontvangen”, zegt Open VLD’er Luk Van Biesen. “Als hij dat niet wenst te doen, dan kan hij altijd vrijwillig afzien van die dotatie.”
CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil er niet te veel woorden aan vuil maken. “Als burger heeft de prins zijn rechten. Laurent staat bovendien ver aan de troonopvolgersplaats, en dat geeft hem iets meer vrijheid om te handelen”, zegt hij. “Maar of deze beslissing wijs is, dat laat ik aan hem over. Hij gunt mijn N-VA-collega alvast goedkope publiciteit, terwijl het eigenlijk much ado about almost nothing is.”
Professor Matthijs beaamt dat: “Dit is een politiek godsgeschenk voor N-VA.”