Parlementen zwaaien bekende gezichten uit
Verkiezingen leveren steevast nieuwe gezichten op in de Kamer en het Vlaams Parlement. Een aantal bekende gezichten verdwijnt daardoor. Een overzicht.
Bron: De Morgen
N-VA verliest de meeste Kamer-zetels en dat betekent dus ook dat de partij de meeste vertrekkers heeft. De opvallendste naam is Kamervoorziter Siegfried Bracke. Bracke duwde de Oost-Vlaamse Kamerlijst en was lange tijd in de running voor een zetel, maar die gaat uiteindelijk naar N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. Ook de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout raakte ondanks 15.000 voorkeurstemmen niet verkozen vanop de 20ste plaats van de Antwerpse Kamerlijst. Andere N-VA’ers die verdwijnen uit het federaal halfrond: Johan Klaps, Koenraad Degroote, An Capoen, Brecht Vermeulen, Daphne Duméry, Werner Janssen, Peter Luykx, Lies Jans en Lieve Maes.
Bij Open Vld zijn de bekendste namen die niet terugkeren in de Kamer Veli Yüksel (die kort voor de verkiezingen van CD&V overkwam), Dirk Van Mechelen, Luk Van Biesen, Nele Lijnen en Sandrine De Crom.
Ook CD&V zwaait verschillende oudgedienden uit: Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer, Raf Terwingen en Sonja Becq.
Bij Groen verdwijnen Anne Dedry en Ingrid Pira, die uit het Vlaams Parlement overkwam. Bogdan Vanden Berghe, de ex-topman van 11.11.11., raakte niet verkozen. Bij sp.a verdwijnt Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Ook oud-burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte kon tijdens zijn laatste campagne geen plaats meer bemachtigen.
De meest in het oog springende naam bij de Vlaams Parlementsleden die niet herkozen werden, is voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Zijn ruim 8.000 voorkeurstemmen als lijstduwer volstonden niet om een van de vier zitjes in het Vlaams Parlement te veroveren.
Moeten ook vertrekken uit het Vlaams Parlement: Leuvens Open Vld-kopstuk Rik Daems en zijn partijgenoot Jo De Ro. Opmerkelijk bij Open Vld in West-Vlaanderen: Franceso Vanderjeugd, ooit de jongste burgemeester van het land, die zijn plaats afstond aan Mercedes Van Volcem, is zijn zetel kwijt. Hij haalde op plaats vier meer dan 18.000 voorkeurstemmen, 5.000 meer dan Van Volcem. Toch is zij verkozen, omdat ze een hogere plaats had op de lijst.
Bij N-VA raakten de Oost-Vlaamse politici Helga Stevens, Miranda Van Eetvelde, Andries Gryffroy en Ingeborg De Meulemeester niet herverkozen. Datzelfde lot is de Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy beschoren.
CD&V ziet Michel Doomst, burgemeester van Gooik en bekend van de commotie rond Brussel-Halle-Vilvoorde, en ex-burgemeester van Brasschaat Dirk de Kort verdwijnen uit het Vlaamse halfrond.
(DBA) ■