‘Als je onze fiscale voordelen afneemt, is geen enkele profclub nog rendabel’
Met de rug tegen de muur gezet. Zo voelen Marc Coucke en Pierre François, voorzitter en ceo van de Pro League, zich ongetwijfeld na het uitbreken van het voetbalschandaal en de operatie ‘Schone Handen’. Veel politieke partijen zien daarin een uitgelezen moment om de ontspoorde voetbalsector eens grondig tegen het licht te houden.
Bron: De Standaard
Niet alleen de uitwassen bij de spelersmakelaars en matchfixing staan ter discussie, maar ook een aantal fiscale gunstmaatregelen die tien jaar geleden zijn toegekend. Voetballers betalen amper sociale bijdragen en de profclubs krijgen een grote korting (80 procent) op de bedrijfsvoorheffing.
Tenminste, als ze het geld (deels) in de jeugdwerking investeren. Waardoor Anderlecht elk jaar 10 miljoen euro ziet terugvloeien, en Club Brugge en Standard elk 6 miljoen euro.
Financieel kerkhof
Onder meer de SP.A en CD&V willen die fiscale gunstmaatregel herbekijken. ‘Is het normaal dat een kassierster in de supermarkt meer sociale zekerheid betaalt dan een topvoetballer?’, vroeg Roel Dessein van de CD&V zich gisteren af tijdens een drukbijgewoonde hoorzitting in de Kamercommissie Financiën.
Coucke beet evenwel van zich af. ‘Als je de fiscale voordelen afschaft, is geen enkele profclub nog rendabel. Behalve vorig jaar één, misschien. (…) Bij de Belgische clubs is het grote geld niet te verdienen, vergeet dat’, benadrukte hij als voorzitter van de profliga. ‘Wat binnenkomt, wordt geherinvesteerd in jeugdwerking.’
‘De Belgische clubs maakten vorig jaar gezamenlijk 14 miljoen euro winst’, rekende Marc Coucke voor. ‘Als het voorstel erdoor zou komen, dan zouden we 68 miljoen euro verlies maken. Zonder fiscale gunstmaatregelen tout court zou dat zelfs 93 miljoen euro zijn. Op die manier maak je van een gezonde sector een financieel kerkhof’, waarschuwde Coucke.
Maar de meeste politici waren niet onder de indruk. Meerdere partijen, waaronder Groen, stelden voor om de fiscale gunstmaatregelen toch te herbekijken. Niet meteen om ze af te schaffen, maar om ze los te koppelen van het topvoetbal. ‘Misschien moeten we de profclubs rechtstreeks ondersteunen of fiscale gunstmaatregelen koppelen aan de speelkansen van Belgische jeugdspelers bij de topclubs’, suggereerde Kristof Calvo.
‘Is het normaal dat een kassierster in de supermarkt meer sociale zekerheid moet betalen dan een topvoetballer?’Alleen Open VLD verdedigde de fiscale gunstmaatregelen. ‘Die kwamen er in 2008 om zwartwerk en belastingontduiking in het profvoetbal tegen te gaan. En ze werden ingevoerd voor alle sporten, niet alleen voor het voetbal’, benadrukte Luk Van Biesen. ‘Met mooie resultaten in zowat alle ploegsporten: van het vrouwenbasket tot volley en hockey.’
Voor de voorstellen van Coucke om de spelersmakelaars aan banden te leggen (DS 5 november) was er begrip in de kamercommissie. Maar ook scepsis. Want er zijn regionale, nationale én Europese wetten nodig om tot statuten en sancties te komen. En dat kan lang duren, tot 2020.
Coucke wil daar niet op wachten. Hij wil dat de 24 profclubs op 17 december een charter tekenen en dat de nieuwe afspraken over spelersmakelaars nog voor de wintermercato in de licentievoorwaarden worden opgenomen.
Nico Tanghe ■