Kamercommissie keurt wijziging grondwetsartikel 7 bis goed die klimaatwet mogelijk maakt
De Kamercommissie Grondwet heeft zonet de wijziging goedgekeurd van grondwetsartikel 7 bis. Dat is een eerste stap om de goedkeuring van een klimaatwet mogelijk te maken. Donderdag buigt de plenaire vergadering zich over de kwestie, en daar dreigt de wijziging te stranden.
Bron: De Redactie
In tegenstelling tot de commissie, waar maar een gewone meerderheid nodig was, is in de plenaire vergadering van de Kamer een tweederdemeerderheid nodig. En die tweederdemeerderheid is er niet omdat de meeste Vlaamse partijen tégen zijn. De commissie keurde de grondwetswijziging goed met 9 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Groen hoopt de komende 48 uur nog Open VLD en CD&V te overtuigen om in de plenaire vergadering toch vóór te stemmen.
Wil u dat wij de komende legislatuur kunnen werken aan een klimaatwet?
Groen-voorzitter Meyrem Almaci
Aan de eigenlijke stemming ging een lang en fel debat vooraf. Daarbij richtten verschillende initiatiefnemers van de klimaatwet en van de vraag om een grondwetswijziging zich vooral tot CD&V en Open VLD. “Alle retoriek ten spijt ligt dit vandaag voor, collega’s van Open VLD en CD&V”, zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Wil u dat wij de komende legislatuur kunnen werken aan een klimaatwet, door de volgende meerderheid opgemaakt, hopelijk gesteund door de volgende oppositie?” Almaci verwijt Open VLD en CD&V doelbewust verwarring te zaaien rond de grondwetswijziging en de klimaatwet.
De klimaatwet lijkt op papier een oplossing, maar het engagement van de jongeren wordt misbruikt voor politieke recuperatie.
Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD)
Open VLD wil naar eigen zeggen liever echte maatregelen om de klimaatuitdaging aan te gaan. “De klimaatwet lijkt op papier een oplossing te zijn, maar het engagement van de jongeren wordt misbruikt voor politieke recuperatie en misplaatst electoralisme”, aldus Luk Van Biesen. Hij verwijt onder meer de groenen dat ze liever samenwerken met de communisten van de PVDA en nooit een ernstige poging hebben gedaan om naar de liberalen te luisteren.
N-VA heeft zich al langer uitgesproken tegen de klimaatwet omdat dat die te veel macht zou geven aan “activistische rechters”. Ben Wollants had het over “een symbooldossier” die de klimaatproblematiek niet oplost. “Ik geloof er niet in”, aldus Wollants.
Wij willen oplossingen in plaats van symbolen.
Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V)
“Als België zelfs niet meer in staat is om de verschillende beleidsniveau’s te mobiliseren om doelstellingen te bereiken die internationaal zijn vastgelegd en door alle beleidsniveau’s zijn geratificeerd, zijn er verboergen intenties”, aldus een felle Olivier Maingain (DéFI), die scherp uithaalt richting N-VA. Hij heeft het over “sommigen die misschien niet meer willen samenwerken”.
Net als Open VLD pleit CD&V voor concrete maatregelen en wetten. Fractieleider Servais Verherstraeten is voorstander van samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende beleidsniveau’s, want sommige van die akkoorden werken volgens hem wel degelijk. Hij is geen voorstander van een grondwetswijziging. “Als we symbooldiscussies voeren, zetten we de boel vaak vast. Wij willen oplossingen in plaats van symbolen”, aldus Verherstraeten.
Het debat en de stemming in de Kamercommissie Grondwet werd aandachtig gevolgd vanop de publiekstribune, onder meer door de jonge activiste Anuna De Wever.