België loopt voorop in strijd tegen aasgierfondsen

IMG_7012Meerderheid en oppositie binden samen de strijd aan tegen aasgierfondsen. Die investeringsfondsen storten zich wereldwijd op schuldpapier van kwetsbare landen. België is internationaal pionier met het voorstel.

Acht partijen uit de meerderheid en de oppositie – liberalen, socialisten, christendemocraten, groenen en de N-VA – ondertekenden woensdagochtend een wetsvoorstel dat de ‘vleugels van aasgierfondsen wereldwijd moet afknippen’.

Bron: De Tijd 

Aasgierfondsen zijn investeringsfondsen die op de financiële markten schuldpapier van kwetsbare landen voor een prikje overkopen van banken die ervan uitgaan dat ze het geld in kwestie toch niet meer terugzien. Die fondsen halen dan alle juridische middelen boven om de terugbetaling te eisen. Het gaat daarbij niet alleen om de nominale waarde van het schuldpapier, maar ook om achterstallige rentes en boetes.

Schuldpapier

De aasgierfondsen hebben het vaak op ontwikkelingslanden gemunt: in 2009 vonden 49 aanvallen plaats tegen Afrikaanse landen. Ook het recente faillissement van Argentinië valt toe te schrijven aan de aasgieren. Buenos Aires voerde een jarenlange strijd met een kleine groep hefboomfondsen die de volledige terugbetaling eisten van het schuldpapier waarop Argentinië in 2001 in gebreke bleef. In augustus moest het land uiteindelijk het onderspit delven. De Argentijnse ambassadeur was aanwezig bij de voorstelling van het wetsontwerp.

Concreet moet het nieuwe wetsvoorstel Belgische rechters een indicatie geven wat een aasgierfonds precies is. Ook zal een aasgierfonds voor een Belgische rechtbank enkel de prijs kunnen terugeisen die het effectief betaalde voor de obligaties in kwestie. ‘België kan ook weigeren beslag te laten leggen op goederen van de betrokken staat in ons land’, klinkt het bij initiatiefnemer Luk Van Biesen (Open VLD).

Ontwikkelingssamenwerking

Het wetsvoorstel krijgt alvast de steun van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), die erop wijst dat aasgierfondsen er niet voor terugdeinzen ook beslag te laten leggen op gelden die België via ontwikkelingssamenwerking ter beschikking stelde aan de kwetsbare staat.

Het is wel zeer de vraag of het wetsvoorstel geen tijger zonder tanden wordt. Aasgierfondsen leggen immers een klacht neer tegen de schuldenaars in verschillende landen tegelijk tot ze ook effectief hun slag binnenhalen. Vaak handelen ze ook via meer Angelsaksische rechtssystemen. Momenteel loopt bij de VN wel een discussie over de materie.

‘Met dit wetgevende initiatief positioneert België zich als een pionier in de strijd tegen speculatieve beleggers die, zonder meerwaarde te scheppen voor de economie, geld verdienen op de kap van de burgers’, legt Van Biesen uit.