GAT VAN 2 MILJARD EURO
Hij heeft de problemen veroorzaakt, hij moet ze nu ook maar oplossen. Nu er een gat van 2 miljard euro zit in de begroting en dat vooral te wijten is aan gebrekkige fiscale inkomsten, schiet zowel CD&V als Open VLD met scherp op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Maar bij de Vlaams-nationalisten wordt even snel teruggeschoten. Het is de administratie van Financiën die foute cijfers doorspeelt. En die ‘sabotage’ is het werk van CD&V’ers, valt bij N-VA te horen.
Bron: Het Nieuwsblad
“N-VA heeft me wekenlang versleten voor een verzuurde azijnpisser. Maar nu krijg ik gelijk.” Hoewel er budgettair stormweer op komst is, klaarde de hemel bij CD&V-begrotingspecialistEric Van Rompuy vrijdag toch een stukje op. Dat hij al weken loopt te verklaren dat het gat in de begroting 2 miljard euro bedraagt en de cijfers hem nu gelijk geven, deedhem een beetje triomferen. Maar het is de enigejuichkreet die in de Wetstraat te horen viel. Het nieuws over nog maar eens een budgettaire tegenslag kwam bij alle meerderheidspartijen aan als een mokerslag. Vooral omdat niemand goed weet hoe dit snel kan worden opgelost. En snel zal het toch moeten gaan. Premier Charles Michel (MR) wil nog voor de paasvakantie en voor hij naar China vertrekt voor een promotietoer een akkoord op zak hebben om de begroting op het juiste spoor te houden. Dat geeft hem nog anderhalve week de tijd.
“Onbekwame studiedienst”
Maar zoals gebruikelijk borrelt het ongenoegen binnen de coalitie weer hevig op. Dat 1,4 van de 2 miljard euro te wijten is aan minder fiscale inkomsten, doet CD&V en Open VLD met de vinger wijzen naar Johan Van Overtveldt (N-VA). Die zit niet alleen met een pak minder btw-inkomsten, maar vooral met bedrijven die veel minder dan gedacht vooraf hun belastingen ophoestten. Het verschil bedraagt maar liefst één miljard euro. De sputterende economie zit daar zeker voor iets tussen, maar volgens de minister van Financiën zit zijn eigen administratie er met haar schattingen al jaren naast. Met grote budgettaire gevolgen. Bij zijn partij valt te horen dat er meer aan de hand is, dat de studiedienst van Financiën – geleid door een CD&V’er – door onbekwaamheid of politieke onwil wordt mismeesterd. Het hoofd van de administratie kreeg de opdracht grote kuis te houden. Van Overtveldt nam ook maatregelen om de inkomsten in de toekomst beter op te volgen, maar ondertussen is het budgettaire gat nog niet opgevuld. “Hij is minister van Financiën en dus verantwoordelijk voor onze inkomsten. Als hij er met zijn cijfers naast zat, moet hij maar met alternatieven komen”, stelt Luk Van Biesen, de cijferspecialist van Open VLD. Hij hekelt dat Van Overtveldt anderhalve week geleden in het parlement nog met geen woord repte over de tegenvallers.
De vraag die iedereen zich stelt, is hoe er weer 2 miljard zal worden bespaard. N-VA en Open VLD huiveren voor nieuwe belastingen, CD&V vindt dat er al zeer veel is beknibbeld. En toch wil iedereen dat alle tekorten tegen 2018 zijn uitgewist. De gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets, herhaalde gisteren in de Kamer nog eens dat daarvoor minstens 8 miljard moet worden gevonden.
Om de uitdaging nog groter te maken, gooit Van Overtveldt de komende dagen of weken nog een voorstel op tafel om de vennootschapsbelasting te herzien en de notionele intrestaftrek – een fiscaal gunstregime voor grote bedrijven – af te schaffen. Indien ze een akkoord uit de brand kunnen slepen, mogen Michel en Van Overtveldt samen met een gerust gemoed naar het verre China. Áls ze een akkoord kunnen vinden.
Farid el mabrouk ■