Denen kopen gegevens over belastingzondaars
De Deense regering maakte gisteren bekend dat ze de onbekende bron van de Panama Papers betalen voor meer info over belasting ontwijkende Denen. Moet ook België dat voorbeeld volgen? “Het is onzeker dat het bewijsmateriaal overeind zou blijven”, zegt Luk Van Biesen, ondervoorzitter van de Kamercommissie Panama Papers.
Bron: Het Belang van Limburg
De Deense staat heeft een anonieme bron informatie over potentiële belastingfraudeurs afgekocht. Volgens de Deense belastingdienst bevatten de documenten concrete en bruikbare gegevens over 500 tot 600 Deense belastingplichtigen. De Deense overheid zou door de anonieme bron zelf benaderd zijn. Over de prijs lopen de cijfers uiteen, van 1 miljoen kronen (rond 134.000 euro) tot 9 miljoen kronen (ruim 1 miljoen euro). In ruil daarvoor krijgt de Deense BBI 320 dossiers met data en documenten waarmee die 500 tot 600 betrokken burgers kan aanpakken.
Het is de eerste keer dat de Deense Staat zo’n aanschaf doet, zei minister voor Belastingzaken Karsten Lauritzen gisteren. Volgens Lauritzen gaat het om “relevante en valide informatie”. De Denen lieten zich eerst een steekproef leveren, op basis daarvan beslisten ze tot aankoop over te gaan.
11,5 miljoen data
De Panama Papers werden in april onthuld door een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, ICIJ. De informatie is afkomstig van de fiscaal-juridische dienstverlener Mossack Fonseca in Panama. Dit bedrijf organiseert vennootschappen voor klanten op plekken waar hun vermogen niet of nauwelijks wordt belast. Het gigantische gegevenslek omvat 11,5 miljoen documenten over deze offshorebedrijven. Alleen de basisgegevens zijn bekendgemaakt, niet de ‘privacygevoelige’ info: oprichtingsaktes, mails, verslagen van raden van bestuur, rekeningen, bankuittreksels. De bron van het lek, alias John Doe, was wel bereid meer informatie aan overheden over te maken in ruil voor meer klokkenluiderbescherming en – zo blijkt nu – harde cash.
Het is niet de eerste keer dat een overheid betaalt voor gelekte gegevens over zijn belastingplichtigen. De Duitse overheid deed dat al voor gegevens van Zwitserse banken. Frankrijk zegt dan weer dat het geen gelekte info kan kopen omdat dat onwettig is en nooit tot administratieve/gerechtelijke ‘afrekening’ kan leiden.
België
Zo’n 730 namen van Belgische burgers figureren in de Panama Papers. De BBI heeft inmiddels 150 dossiers geopend. Hoeveel daarvan er tot vervolging leiden, is onduidelijk. Zou ook België er baat bij hebben om gegevens van de onbekende klokkenluider(s) te kopen? Luk Van Biesen (Open Vld), ondervoorzitter van de Kamercommissie Panama Papers voelt niets voor de Deense aanpak: “Het is onzeker dat op die manier verkregen bewijsmateriaal overeind blijft. Bovendien heeft de BBI al aangegeven dat ze weinig procedures verwacht. Het zou dus ook nog eens onproductief zijn.”
Peter Vanvelthoven (sp.a) zegt zich als lid van de Kamercommissie vooral ook in te zetten voor een betere bescherming van de klokkenluiders. “Uit getuigenissen van de betrokken journalisten bleek dat daar de grootste behoefte aan is: dat mensen die op deze manier belangrijke informatie beschikbaar maken, geen gevaar lopen om gestraft te worden. Een financiële beloning – een percentage van het alsnog geïnde belastingbedrag – kan overwogen worden. Maar een premie vind ik geen goed idee: omdat ik iedere vorm van premiejagerij verafschuw.”
Marc VAN DE WEYER ■