Open deur dichtgeslagen

“Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij legitiem. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld.” N-VA-voorzitter Bart De Wever zette woensdagavond in het VRT-programma Van Gils & Gasten de deur op een kier voor een meerwaardebelasting op vermogen. Een kwestie van geven en nemen. “CD&V wil die meerwaardebelasting. En wij willen ook een pak dingen. Ik denk dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn.”

Bron: De Morgen

Even leek het dus alsof de detente tussen CD&V en N-VA (DM 20/4) nieuwe perspectieven opende voor de meerwaardebelasting. De christendemocraten ijveren al lang voor zo’n belasting, maar voor coalitiepartner N-VA was ze tot nu toe onbespreekbaar. In oktober 2016 veroorzaakte de discussie nog een zware crisis binnen de regering. Dat N-VA nu toch in gesprek wou gaan, was opmerkelijk.

Genadeslag

“Ik vind het positief dat het geen taboe meer is”, nam CD&V-vicepremier Kris Peeters de opening dankbaar in ontvangst. “Laat ons voortwerken in die positieve sfeer. We hebben al een voorstel neergelegd dat we verder kunnen bespreken”, zei hij op Radio 1.

Te voorbarig, bleek al snel. Want nog voor de woorden van Peeters koud waren, liet coalitiepartner Open Vld verstaan dat ze geen zin had in een nieuwe discussie over de meerwaardebelasting. “Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie”, zei Kamerlid Luk Van Biesen, specialist financiën bij Open Vld.

De genadeslag volgde tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Fractieleider Patrick Dewael kon voor de ogen van premier Charles Michel (MR) niet duidelijker zijn: “We laten de meerwaardebelasting niet passeren. Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet.”

Intussen had ook N-VA de deur alweer dicht gesmakt. Rechtvaardige fiscaliteit is “eerbaar”, klonk het, maar dat wil niet zeggen dat de fiscale druk mag stijgen of dat de middenklasse moet worden getroffen. “Wij geloven niet in een meerwaardebelasting.” Alle werkgeversorganisaties van het land hadden op dat ogenblik ook al een persbericht uitgestuurd dat er wat hen betreft geen meerwaardebelasting kon zijn.

CD&V apprecieerde de houding van Open Vld allerminst. “Dewael heeft de premier vol in de wind gezet”, stelde fractieleider Servais Verstraeten. De christen-democraten vragen zich af wat de liberalen bezield heeft. “Ze zoeken het conflict. Moet Michel straks nog eens gaan bemiddelen? Dit wordt belachelijk”, zegt een bron. “Of willen ze gewoon de stekker uit de regering?”

Fiscale rechtvaardigheid

CD&V wijkt niet. De partij verwijst naar de beleidsverklaring van premier Michel afgelopen zomer. De invoering van de meerwaardebelasting werd toen expliciet gekoppeld aan hervorming van de vennootschapsbelasting en de activering van het spaargeld. Het is met andere woorden alles of niets.

De liberalen willen af van die koppeling, maar de vennootschapsbelasting moet er wél dringend komen. Voorzitster Gwendolyn Rutten zei vorige week al dat de hervorming deel moet uitmaken van een groot sociaal-economisch pact dat nog voor de zomer moet worden afgesloten.

“Het gebrek aan fiscale rechtvaardigheid zit niet in meerwaarden, wel in de vennootschapsbelasting”, klinkt het bij Open Vld. “Sommige bedrijven maken veel winst en betalen 0 procent belastingen. Dát stoot tegen de borst.”

Een dag na de grote verzoening tussen N-VA en CD&V komen de oude tegenstellingen binnen de regering meteen weer aan de oppervlakte. Een clash kondigt zich aan deze zomer. Dan onderhandelen de regeringspartijen over de begroting voor 2018 én 2019. En dan komen de drie fiscale dossiers weer op tafel.

ANN DE BOECK EN ROEL WAUTERS ■