Coalitiepartners fluiten Van Overtveldt terug
Nog voor de regering een akkoord had over een belangrijke nieuwe BTW-wet, verstuurde fiscaal adviesbureau Practicali al uitnodigingen voor seminaries met een expert van het kabinet van Johan Van Overtveldt. De parlementsleden die het ontwerp zelf nog niet konden inkijken, roepen de minister tot de orde. “Dit is oneerlijke concurrentie en deontologisch niet correct.” De adviseur laat weten dat hij zijn samenwerking met Practicali stopzet.
Bron: Het Nieuwsblad
Het parlement weet nog van niets en de meeste concurrenten hebben ook nog het raden naar hoe de wetgeving in elkaar zal zitten. Maar bij het fiscaal adviesbureau Practicali verstuurden ze op 27 maart al uitnodigingen voor cursussen over de nieuwe BTW-regeling voor onroerend goed dat ondernemingen kunnen verhuren. Dat gebeurde dus nog voor de regering daar op 30 maart een akkoord over bereikte, en al zeker voor het parlement het wetsontwerp kon goedkeuren of zelfs nog maar onder ogen kreeg. De wet moet normaal op 1 oktober ingaan. De verwachting is dat die tegen eind juni zal zijn goedgekeurd. De negen seminaries die Practicali al aanbiedt, vinden plaats tussen 29 mei en 11 juni. Deelnemers betalen 175 euro. Binnen de sector heerst er stevige concurrentie om de vormingen als eerste aan te bieden. Maar dan moet je dus wel heel precies weten wat de nieuwe wet zal inhouden. Practicali kan dat, omdat het niet alleen gerund wordt door drie (ex)-werknemers van de federale overheidsdienst Financiën, maar voor de seminaries ook kabinetsmedewerkers betaalt van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
Deontologisch niet correct
In dit geval was het Tim Van Sant, de BTW-expert op het kabinet, die werd aangekondigd als gastspreker. Die liet gisteren, nadat het bericht op Knack.be was verschenen, weten dat het bewuste seminarie nooit was ingepland en dat hij niet wist dat er al uitnodigingen zouden worden verstuurd. Van Sant kondigt ook aan dat hij in de toekomst niet langer gastspreker zal zijn voor Practicali.
Ook vorig jaar kwam Van Overtveldt al onder vuur te liggen voor cursussen die zijn medewerkers mee organiseerden nog voor de wetgeving klaar was. “Voor mij is het geen probleem dat ambtenaren of kabinetsleden lesgeven op seminaries”, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Alles draait rond de timing. “Andere organisatoren hebben vaak ook goede contacten binnen de administratie of op het kabinet, maar die wachten doorgaans tot de wetgeving gepubliceerd is. Hier verdienen kabinetsadviseurs geld in de privésector met informatie die anderen nog niet hebben. Deontologisch is dat niet correct.”
Minister opgeroepen om er strenger op toe te zien
Ambtenaren of kabinetsleden die in de privé opdrachten uitvoeren, moeten daar telkens toelating voor vragen bij hun baas. “We hebben de minister al meermaals opgeroepen om daar strenger op toe te zien”, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon. “Als hij echt niet begrijpt dat dit deontologisch niet kan, dan zullen we bijna niet anders kunnen dan ook hier een nieuwe wetgeving over te maken.”
hannes cattebeke ■